Wat is palmolie?

Zonnebloemolie, raapzaadolie, sojaboonolie, er zijn allemaal verschillende soorten en de kans is groot dat je van velen nog nooit hebt gehoord. Zo geldt dat misschien ook voor palmolie. In deze blog leggen we je uit wat palmolie is en krijg je een aantal palm oil facts. Kortom; genoeg redenen om maar verder te gaan lezen. Je vindt hier alles over palmolie en dat kan nooit kwaad. Kennis is macht, dus lees vooral verder!

Wat is palmolie?

Palmolie is een soort olie en dan wel een plantaardige olie. Het wordt gewonnen uit een oliepalm en deze boom vind je vooral in Indonesië en de omgeving daarvan. Het is een stof die je veel terugvindt in producten van allerlei soorten. Het is daarmee echt een grondstof voor veel producten. Het kan ook als brandstof worden gebruikt en het is daarmee een echte allrounder. Daarnaast Bevat de coyol palm ook palmolie. 

Oliepalm

Zoals je nu weet komt de meeste palmolie van de oliepalm. Deze palm groeit het meeste in Maleisië en in Indonesië. Dit heeft als resultaat dat hier ook de meeste oliepalmen te vinden zijn en dat hier ook de meeste raffinaderijen, transportbedrijven en oliepalm boeren te vinden zijn. Andere landen waar veel palmolie wordt geproduceerd zijn Thailand, Nigeria, Colombia, Ecuador, Kameroen en Ghana. Kortom; de oliepalm gedijt het beste in een tropisch klimaat. Die plantages waar de oliepalmen op staan zijn meestal onder bezit van wat kleinere boeren, maar ook grotere multinationals hebben soms een groot stuk grond waarop palmolie wordt gewonnen. 

Coyol Palm 

Zoals je eerder hier hebt gelezen komt ook een deel van de palmolie uit de coyol palm. Deze palm is vaak heel hoog (zo’n 11 meter hoog) en vrij dun (50 centimeter). De palm groeit vooral in de neotropen. Dit gebied bevindt zich voornamelijk in Midden-Amerika, wederom een vrij tropisch klimaat dus. Uit de zaden van zo’n coyol palm wordt dan palmolie gewonnen. Naast de winning van olie uit deze palm, kan men hier ook palmwijn van maken. Het sap van de stam kan wijn van worden gemaakt na vergisting. Daarnaast kun je de zogeheten palmharten eten, dit gebeurt beide veel in Honduras en landen daar in de buurt. 

Feitje

Leuk feitje en goed om te weten: als je er niet teveel van binnenkrijgt, is palmolie helemaal niet slecht voor je. Integendeel; het is goed voor je in dat geval. Het zit bomvol antioxidanten en ook de broodnodige onverzadigde vetten vind je hierin terug.

Geef een antwoord