En dan is er…

Koffie. Het toverwoord van mijn moeder. Als er thuis iets gevierd werd, of er moest even serieus worden gesproken, dan zette ze altijd eerst koffie. Ik kan me nog herinneren dat ik thuiskwam met de mededeling dat ik was gestopt met mijn studie. Mijn moeder vond studeren belangrijk. Zelf had ze nooit de kans gekregen. Ze keek me aan en zei: ‘eerst koffie’. Ik wist dan dat het de bedoeling was dat ik aan de keukentafel ging zitten. Mijn moeder zette een ketel water op, mat de bonen af in het koffieloodje en zette de koffiemolen aan, wat een oorverdovend geluid gaf. Als de deksel van de molen werd verwijderd vulde de keuken zich met de geur van versgemalen koffie. De glazen kan met de filterhouder stond al op het warmhoudplaatje. Het geluid van water opschenken geeft me nog steeds een gezellig en warm gevoel.  Al mijn vrienden hadden thuis een koffiezetapparaat maar mijn moeder vond die koffie niet lekker.

Koffie met liefde

‘De lekkerste koffie maak je zelf, daar moet je liefde in stoppen’. In het steelpannetje werd de warme melk opgeklopt. Achteraf vermoed ik dat het ritueel van koffie zetten gewoon een meditatiemomentje was voor haar. Enfin, ik zat daar dan dus aan tafel, wetend dat er niets werd gezegd voor er twee dampende mokken stonden. Als er wel wat werd gezegd ging het over koetjes en kalfjes. ‘Nou vertel’, zei ze dan. Ze zat daar dan tegenover me, de ellebogen op tafel, de mok onder haar neus, genietend van het aroma. Ik deed mijn verhaal en mijn moeder luisterde. Haar ogen boven die mok staan als dierbare herinnering in mijn geheugen gegrift. Ze deed altijd moeite om me te begrijpen, daarom stelde ze soms vragen. Maar ze bemoeide zich nooit met mijn beslissingen. ‘Vrijheid blijheid’, was haar motto.

Ritueel

Zo heb ik talloze “eerst koffie” herinneringen. Toen ik het huis uit ging kocht ik een koffiemachine. Ik had geen tijd voor het oude koffieritueel. ’s Ochtends blijf ik liefst zo lang mogelijk in bed en daarna moet ik zo snel mogelijk de deur uit zien te komen. Maar nooit zonder koffie. Vorige maand heb ik toch een glazen kan gekocht, filters en een koffiemolen. Die molen blijft wel belangrijk want gemalen koffie blijft niet lang vers in je koffiebus. Als je zelf maalt geniet je altijd van een zeer vers bakje koffie. Koffiebonen koop ik online, bij cafedujour.nl. Als ik vrij ben mag ik graag verse koffiezetten. Nu ervaar ik het zelf als een ritueel dat rust geeft. 

Geef een reactie