Hoe bespaar je op de energierekening?

De energiekosten komen soms hoger uit dan dat je verwacht had. Op energie besparen is soms redelijk lastig, want licht, water en gas zijn wel je eerste levensbehoeftes. Toch wil ik in deze blog je wat tips meegeven om het besparen makkelijker te maken. Zo kan je kiezen voor speciale verlichting die minder energie verbruikt, of om te kiezen voor betere isolatie van het huis waardoor er minder warmte verloren gaat. 

Gebruik de juiste verlichting

Er zijn verschillende soorten verlichting, daarom is het goed om te letten op welk type licht je koopt. Zo kan je later geen onverwachte hoge energiekosten krijgen. Gloeilampen verspillen meer energie dan ledverlichting. Daarom raad ik je aan om voor dit type verlichting te gaan. Een led strip biedt veel voordelen. Zo heeft de lamp naast besparing van energie ook de voordelen; lange levensduur, het licht wordt egaal verspreid en een eenvoudige installatie.  

De verwarming in huis

Zorg voor een goede isolatie in huis. Je kan beter voor ramen met dubbelglas kiezen omdat zo de kou van buiten niet naar binnenkomt en de warmte van binnen niet verloren gaat. Kou laat de verwarming overuren draaien en dit kost meer energie. Ook kun je de verwarming 1 graad kouder zetten; dat bespaart namelijk al 7% op de gasrekening. 

Let op het wassen van kleding

De wasmachine en droger zijn ook grote energieverbruikers. Een goede tip om te wassen is om de wasmachine niet hoger dan 40 graden te zetten. Dit is sowieso ook beter voor de kleding zelf. Gebruik de droger niet als het nodig is. Is het wel nodig? Zorg dan dat je meerdere wasjes achter elkaar doet zodat de droger niet hoeft te af te koelen en weer opnieuw op moet warmen. Als je een nieuwe wasmachine of droger gaat kopen, let dan goed op het energielabel. Apparaten met energielabel A+++ zijn het meest zuinig en apparaten met het label G zijn het minst zuinig. Dit geldt overigens voor alle apparaten, niet alleen voor wasmachines en drogers.

Douche minder

Het is logisch dat teveel water gebruiken, zorgt voor een hogere energierekening. Douche daarom maximaal 5 minuten. Daarnaast is het ook goed om niet te warm te douchen, zet dus je douche wat kouder! Ook kun je bij het kopen van een douchekop erop letten dat je een douchekop koopt die minder water verbruikt.

Geef een reactie