Tips om al je doelen te bereiken

Aan het begin van het jaar denk je altijd een beetje na over wat je de komende twaalf maanden wilt bereiken. Sommige mensen stellen echt goede voornemens voor zichzelf op en andere mensen houden dit gewoon een beetje in hun achterhoofd. Toch lukt het maar weinig mensen om hun doelstellingen te behalen. Ik was nooit een van die mensen die wel haar doelstellingen bereikte. Dit was tot ik leerde hoe ik al mijn doelen kan bereiken. In deze blog deel ik mijn tips. 

Het zetten van doelen

Het bereiken van je doelen hangt voor een groot deel af van de doelen die je zet voor jezelf. Als jij voor jezelf het doel zet om binnen een jaar miljonair te worden, dan kan je weten dat dit niet heel realistisch is. Je kansen zijn dan net zo groot als de kansen van het winnen van de loterij; nihil. Daarom moet je ten eerste doelen stellen die realistisch zijn. Veel mensen denken dat dit betekent dat je doelen niet ambitieus mogen zijn, maar dat is niet waar. Je doelen mogen best een beetje ambitieus zijn, zolang het maar mogelijk is om ze ook daadwerkelijk te bereiken. Zo heb ik voor mijzelf bijvoorbeeld het doel gesteld om dit jaar genoeg geld te besparen voor mijn droomauto, de volvo xc60 occasion. Ik zal hiervoor flink op mijn centen moeten zitten en heel hard moeten werken, maar het is zeker niet onmogelijk. Naast dat je doelen realistisch moeten zijn, moeten ze ook specifiek, meetbaar, relevant en tijdsgebonden zijn. Als je doelen al deze vijf eigenschappen hebben, volg je het ‘SMART’-principe. Volgens deze theorie zijn doelen met deze eigenschappen zeker te bereiken. 

Vier kleine overwinningen

Iets wat belangrijk is om te doen, is het vieren van kleine overwinningen. Als je een groot en moeilijk doel voor jezelf hebt gesteld, bijvoorbeeld dat je een bepaald aantal kilo’s wil afvallen, is het makkelijk om snel te motivatie te verliezen. Dit voorkom je door ook kleine overwinningen tussendoor te vieren. Maak voor elk doel een aantal kleinere doelen. Zo kun je bijvoorbeeld het aantal kilo’s dat je af wil vallen opdelen in stukjes. Bepaal ook van te voren vast hoe je de overwinning gaat vieren. Heb je bijvoorbeeld je 2-kilo mijlpaal bereikt? Trakteer jezelf dan op die mooie tas die je al lang op het oog had. Door dit te doen, krijg je motivatie om weer verder te gaan en nog harder te werken om je einddoel te bereiken. 

Geef een reactie