Hoe kun je het beste je rolluiken onderhouden?

Als je rolluiken hebt aangeschaft wil je natuurlijk zo lang mogelijk van ze genieten. Rolluiken aanschaffen is niet goedkoop en daarom wil je er alles aan doen om ze zo goed mogelijk te onderhouden. Rolluiken zijn relatief onderhoudsarm, in principe hoef je ze maar 1 misschien 2 keer per jaar schoon te maken. Als je een tuin hebt met veel groen moet je de rolluiken vaker schoonmaken dan wanneer je een tuin hebt met alleen maar stenen. Dit komt omdat groen nou eenmaal viezigheid met zich meebrengt.

Schoonmaken stap voor stap

Een belangrijke tip voordat je gaat beginnen met schoonmaken van je zonneschermen is checken of er stroom op je rolluiken staan. Met een elektrisch rolluik moet je namelijk eerst even de stekker uit het stopcontact halen. Het zal niet de eerste keer zijn dat er ongelukken mee gebeuren, en dat zou natuurlijk zonde zijn. Voor het schoonmaken van je rolluiken hoef je niet aan te komen met de duurste schoonmaakmerken. Een simpel sopje met wellicht van groene zeep is al voldoende.

Als je sopje klaar staat is het tijd om het rolluik naar beneden te doen. Daarna haal je de stroom eraf en verwijder je al het vuil van je rolluik met een spons. Als je de hele oppervlakte hebt gehad kun je het rolluik droog maken met een doek. Als je nog net dat beetje extra wilt doen dan kun je ervoor kiezen om je rolluik in de wax te zetten. De wax zorgt ervoor dat de lamellen mooi soepel blijven en de eerste paar weken zul je het vuil niet terugzien op je rolluik. De wax laag zorgt daarnaast ook voor extra bescherming bij bepaalde weersomstandigheden.

Hoe maak je de binnenkant schoon?

Als de buitenkant van je rolluik schoon is, is het tijd voor de binnenkant van je rolluik. Dit is echter iets gecompliceerder dan de buitenkant. Door met een schroevendraaien de bovenkant los te halen kun je het kapje van het rolluik verwijderen. Hierdoor kun je het rolluik een klein stukje laten zakken en kom je toch overal bij.

Tot in het kleinste detail

Niet alleen het rolluik zelf, ook de geleiders moeten eens per jaar worden schoongemaakt. Bij de geleiders hoopt het vuil zich op, dit kun je gemakkelijk weghalen met een borstel. Gebruik het schoonmaken ook als gelegenheid om je rolluik te controleren. Mochten bepaalde dingen niet goed meer functioneren dan kun je die vervangen is het goed om hier rekening mee te houden.

Geef een reactie