Het verschil tussen heien en palen boren

Het woordje heien kent iedereen wel, maar boren is wat meer van de laatste tijd. Wanneer je een woning laat bouwen heb je vaak de keus tussen deze opties. Beiden zijn handig om een goede, stalen fundering onder je huis te krijgen, zodat er geen scheuren of verzakking ontstaan in de muren van het huis. Maar wat is het verschil tussen deze twee opties en wanneer kies je voor heien en wanneer voor boren?

Heien

Je kent het vast wel, dat geluid. Harde bonken, alsof ijzer op ijzer wordt geknald. En dat klopt natuurlijk wel. Een heipaal wordt in de zandgrond geslagen, waarbij er gebruik wordt gemaakt van een valblok die de paal steeds een stukje verder naar beneden slaat. Wanneer de paal diep genoeg in de grond is, zal deze goed blijven zitten. Zo zorg je voor een stevige fundering van het gebouw. Zoals je begrijpt zijn die harde bonken dus ook wel nodig. Er zitten de nodige nadelen aan deze funderingsvorm, zoals geluidsoverlast en trillingen die scheuren in huizen kunnen veroorzaken. Daarentegen is heien wel de goedkoopste manier om een dergelijke stevige fundering te maken. En dat is de reden waarom er toch vaak gekozen wordt voor hiervoor, zeker als het in een gebied gebeurt waar het geen schade kan toebrengen aan andere gebouwen.

Boren

Bij palen boren gaat het anders. Omdat deze paal de grond in gedraaid wordt, heb je geen last van trillingen. Het scheelt een hoop decibel en het veroorzaakt geen scheuren in andere huizen. Palen boren kan op twee manieren. De eerste manier is wanneer er gebruik wordt gemaakt van G.S.I. palen, dit staat voor Grout Schroef Injectie. Dit zijn stalen buispalen die een puntig uiteinde hebben, waarbij er twee halfcirkelvormige schroefbladen zijn aangebracht. G.S.I. palen worden op maat gemaakt. Vaak worden deze palen gebruikt in een dichtbevolkte omgeving. Ook worden deze palen gebruikt voor grote projecten. De tweede manier van palen boren is met behulp van S.I.P. palen, wat staat voor Schroef Injectie Paal. Deze worden vaak gebruikt voor kleinere klussen. Ook deze palen veroorzaken nauwelijks trillingen en zijn dus zeker ook geschikt voor binnen de bebouwde kom.

Vraag om advies

Wanneer je een huis laat bouwen, laat je dan vooraf goed inlichten door het funderingsbedrijf. Zij kunnen je adviseren over welke palen de beste optie zijn om te gebruiken en of je beter kan kiezen voor heien of boren. Vraag gerust om offertes van alle manieren, zodat je de prijzen kan vergelijken.

Geef een reactie