Niet betalende debiteuren zijn een groot probleem in het bedrijfsleven. In het MKB is het zelfs zo dat in een kwart van de faillissementsgevallen er sprake is van niet of laat betalende klanten waardoor het betreffende bedrijf in de problemen komt. Een risico dus die om de nodige aandacht vraag. Belangrijk is om een aantal maatregelen te nemen om dit risico te beperken. Denk bijvoorbeeld aan het samenwerken met een incassobureau waar je vorderingen uit handen aan kan geven. Daarnaast zijn er binnen je bedrijf ook genoeg maatregelen die je kunt nemen. In dit blog vertellen we graag wat meer over deze mogelijke maatregelen.
Maatregelen binnen je eigen organisatie
Voordat je een overdracht gaat doen naar een incassobureau kun je eerst zelf een aantal maatregelen nemen. Het is hierbij goed om te beginnen bij preventiemaatregelen. De belangrijkste hierin is de zogenaamde kredietwaardigheidscheck. Het is verstandig deze ergens te integreren in het salesproces en dan wel voordat de prospect klant wordt. Het is dan simpel gezegd slim om te bekijken of deze partij wel in staat is om de facturen die je straks gaat versturen kan betalen. Zo’n check kun je laten doen maar je kunt ook financiële gegevens bij de Kamer van koophandel opvragen en zelf een analyse doen. Met wat simpele boekhoudkundige kennis kom je een heel eind. Naast dit is het goed om het debiteurenbeheer binnen je bedrijf goed te organisaren. Zorg bijvoorbeeld dat er goede software beschikbaar is. Hiermee moet je kunnen factureren maar, net zo belangrijk, je moet er goed mee kunnen volgen of de factuur wel of niet betaald is. Vaak is het mogelijk om een koppeling te maken met het internetbankieren om zodoende realtime te zien of een factuur binnen is gekomen. Wordt er een betalingstermijn overschreden dan kun je snel actie ondernemen. Eén van die zaken is het versturen van de herinneringsfactuur.
Wat doet het incassobureau?
Als je meerdere acties zelf gedaan hebt en uiteindelijk je laatste aanmaning is verstuurd dan wordt het tijd om over te dragen aan het incassobureau waarmee je samenwerkt. Let er bij de laatste aanmaning op dat je benoemt dat je de incassokosten die je gaat maken in rekening gaat brengen, want een incassobureau werkt niet voor niets. Een incassobureau zal eerst een minnelijke incassoprocedure starten, vervolgens een juridische procedure. Via een vonnis heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om beslag te leggen. Dit wordt dan uitgevoerd door een deurwaarder die namens de staat bevoegd is om het vonnis uit te voeren.