Een mooie uitvaart verzorgen

Er komt altijd veel op je af wanneer een dierbare overlijdt. Zeker wanneer jij degene bent die in een korte tijd de uitvaart moet regelen. Je wil in staat kunnen zijn om jouw geliefde een mooi en waardig afscheid te geven. Het is een lastige periode, waarin je er met je hoofd niet altijd helemaal bij bent. Dat is heel normaal. Omdat iedereen wel wat hulp kan gebruiken in zo’n moeilijke tijd, kun je gebruik maken van de dienst van een uitvaartverzorger.

Wat moet je allemaal aan denken?

Waar moet je allemaal aan denken bij het regelen van een uitvaart? Het eerste dat je moet doen als iemand overleden is, is contact opnemen met de huisarts. Vervolgens moet je nagaan of diegene een lijst heeft achtergelaten, met daarop wensen voor zijn/haar uitvaart. Wil de overledene bijvoorbeeld begraven of gecremeerd worden? Dat is belangrijk om te weten. Ook moet je nagaan of de overleden persoon een uitvaartverzekering had afgesloten. Dit kan soms nog lastig te achterhalen zijn. Iets anders dat je moet controleren, is of de overledene één of meerdere organen wil doneren.

Je leest het al: er komt heel erg veel op je af wanneer je alles zelf moet regelen. Wellicht kun je overwegen om een uitvaartverzorger te contacteren. Maar waarom zou je de hulp inroepen van een uitvaartverzorger?

Uitvaartverzorger

Ten eerste weet een uitvaartverzorger wat hij doet, omdat hij er dag in, dag uit mee bezig is. Uitvaartverzorgers zijn ervaren en weten wat er moet gebeuren. Ook zorgt het ervoor dat er veel van jouw zorgen deels worden weggenomen; je staat er immers niet meer alleen voor. Door alle dingen die geregeld moeten worden, kun je zelf soms door de bomen het bos niet meer zien. De steun van een uitvaartverzorger kan veel verschil maken voor de nabestaanden, die zich daardoor kunnen focussen op hun rouwproces. Zo kun je een mooi afscheid geven aan iemand die jou dierbaar was.

Ook wanneer je zelf weet dat je binnenkort zal komen te overlijden, kan dit voor veel stress zorgen. Je kunt je bezwaard voelen om de beslissingen over te moeten laten aan je nabestaanden. Gelukkig zijn hier ook mogelijkheden voor. Je kunt je keuzes namelijk, samen met de uitvaartverzorger, van te voren al vastleggen. Je kunt bijvoorbeeld een wensenlijst maken, zoals je eerder al las. Zo maak je jouw dienst zo persoonlijk als je zelf wilt. Dit scheelt veel geregel voor degenen die je achterlaat. Bespreek dit, als je dat prettig vindt, met je familie en/of vrienden.

Geef een antwoord